Pentru iubitiri de caii

 
 

Despre Caii

Rasele au cartea de origine inchisa : au fost create , apoi stabilizate , si nu mai permit accesul de reproducatori / amelioratori din afara rasei , cu exceptia reproducatorilor din rasele ce au stat la formarea lor.

Rasele au fost create cu un scop prcis , au atins la momentul precizat perfectiunea imaginata de specialistii timpului si au in prezent pe linga cautarea pentru activitatile sportive , de agrement sau show si o valoare social-istorica si genetica.

Varietatile nu au cartea de origine inchisa , sunt create cu destinatie precisa ; in mare majoritate pentru a fi folosite in sport si mai ales sunt intr-o continua imbunatatire , pentru a ramine performante!

Cu sute de ani in urma , cind putine dintre rasele si varietatile de astazi existau , profesionistii priveau lucrurile putin diferit de noi : alegeau destinatia calului , apoi creau un cal ( rasa , varietate ) care sa fie perfect adaptat pentru aceasta munca ( ex. Lipitanul ( pentru curtile regale ) Pur Singe Englez ( pentru cursele de galop ) , varietatile germane (de fapt cai pentru armata - Trakehnen /Prusia si ulterior "redesenati" si rafinati cu PSE / TB pentru sport , cind in armata nu a mai fost nevoie de ei ).

Astazi incercam sa mentinem rasele si sa le gasim scuze , sa le dam valori aristocratice ( rasele Barock ) , sa le socotim de importanta nationala , sau sa facem pur si simplu cresterea si detinerea unui astfel de cal un scop in sine . Trebuie inteles ca pentru a fi rentabila investitia in cresterea unei rase de cai , aceasta trebuie sa aibe o destinatie precisa , si succes in activitatea aleasa , cu rezultate clare

Unele rase sunt importante pentru ca isi au originea in tara , fiind deci o realizare importanta pentru natiune ( Hutul ) . Alte rase sunt importante pentru valoarea lor genetica pentru efectivul de cabaline dintr-o tara ( Arabul si PSE ) . Exista rase deasemenea foarte importanta pentru ca sunt parte a istoriei natiunii , pentru ca detinem cel mai mare si mai apreciat efectiv din lume , pentru ca herghelia este un monument de importanta istorica ( Lipitan ).

Cu toate justificarile de rigoare , existenta unei rase , a unui efectiv a carui performanta si imbunatatire este restrictionata de standarde stricte la nivel international , trebuie fara indoiala sa fie deasemenea performant in activitatile sportive , de agrement , de societate , de turism ecvestru , etc.

Fiecare cal , fiecare rasa si varietate trebuie sa fie buna la ceva ! Tinind cont de asta , trebuie ca si noi romanii sa fim intelepti si sa intelegem ca numarul de cai dintr-o rasa ( pe care il produce o herghelie de stat sau privata ) trebuie sa fie direct proportional cu cerinta pietii ; aceasta reflecta INTOTDEAUNA interesul populatiei in diverse discipline ecvestre , fie ele sportive , de show , de societate sau chiar munca cu caii in agricultura ( rasele semigrele si grele ).

Caii de rasa pura in Romania sunt : Arab , Lipitan , Pur Singe Englez , Hutul.

Varietatile din Romania sunt : CRS Jegalia , CRS Romania , Furioso , Gidran , Nonius , Shagya , Poneiul Romanesc , Semi-greul Romanesc , Trapasul Romanesc.

Sunt de accord ca exista putine rase pure in Romania : 4 la numar , dintre care ne putem lauda cu o rasa de origine romaneasca ( Hutul ) , o herghelie de nivel international , renumita si apreciata ( Lipitan ) , si doua herghelii cu potential mare daca se vor face investitiile necesare.

Invazia cailor de sport in toate disciplinele echitatiei vor afecta putin aceste rase , fiecare dintre ele avind la acest moment utilizare intr-o disciplina dedicata in care calul modern de sport nu va putea niciodata sa produca performanta :

* Lipitanul este cel mai cautat cal de Show si de Dresaj Academic
* Arabul isi are probele lui de Show in care ramine o vedeta
* Pur Singele Englez va pierde razboiul in probele de echitatie dar nimeni nu il poate depasi pe pista de galop
* Hutulul este un ponei si desi in Romania nu este apreciat , fermele de turism din Franta il apreciaza

Deasemenea , aceste herghelii sunt o rezerva de material genetic pentru fondurile genetice ale varietatiilor de sport , agrement si munca , produse si ameliorate in mod permanent in cautarea de performante.

Si totusi , acum cind a-ti rasuflat usurati , am sa va explic de ce exista totusi probleme ; pentru ca producerea cailor doar pentru aceste discipline ar falimenta pur si simplu hergheliile din Romania si international . Lupta dintre rasele curate si varietatile de cai de sport performante este mai dura ca niciodata , iar crescatorii de cai de rasa nu vor sa renunte la disciplinele pentru care oferau caii pina acum : din sport , agrement , societate , turism , etc.

Numai tarile care doresc si justifica existeta raselor independent de piata ( istoric , social , genetic , etc ), isi vor permite sa rasufle usurati cind este vorba de efectvele de cai de rasa care trebuiesc subventionate.

Pina acum am discutat despre necesitatea de a perfectiona prin selectie aptitudinile cailor de rasa , de fapt ceea ce se incearca in mod continuu in occident , unde rasele sunt continuu in evolutie , asa cum explicam , tocmai pentru a tine piept cailor de sport moderni ; varietati si hibrizi special creati pentru competitiile ecvestre.
Exemplu : rasa Arab un cal deosebit de anduranta , are adversari puternici in cadrul hibrizilor moderni special conceputi pentru a fi superiori unui cal de rasa pura.

Rolul unui proprietar de cai precum RNP in Romania este complex si total neinteles de catre aceasta regie . Ei sunt cei care ar trebuii sa produca cai de o valoare deosebita , sa ii promoveze la nivel national si international , sa umple cluburile sportive din Romania cu acesti cai , si apoi sa obtina profituri imense.

In loc sa ofere gratuit Armasari de Monta Publica pentru a fi folositi la cimp , in padure sau in turism ecvestru , mai bine ar crea un program prin care fiecare club sportiv din Romania sa primeasca cai pentru a fi pregatiti si promovati in competitii sportive . Macar am sti ca subventiile date de stat ar avea o cauza nobila si care eventual ar fi benefica pentru Romania .

Caii de rasa pura din Romania , desi trebuie sa indeplineasca criterile standard ale rasei in ceea ce priveste caracterisiticile fizice si psihice , ar trebuii sa isi imbunatateasca prin selectie in mod constant aptitudinile , pentru a fi apreciati si cautati pe piata internationala.

Geczi Adrian
Brasov

articol oferit de www.proeq.ro